06-38 59 45 67 info@sabinewamelink.nl
Selecteer een pagina

Lean procesverbetering

Lean is een managementfilosofie die tot doel heeft alle processen zodanig te laten functioneren dat voor klanten de waarde wordt gemaximaliseerd door verspillingen te elimineren.

Binnen Lean staat de klant centraal en Lean berust op drie pijlers: cultuur, principes en technieken.

Verandering realiseren kan een moeizaam proces zijn. Je doet een stap naar voren en twee stappen terug. Dat komt omdat het moeilijk is om oude patronen los te laten. Mensen kunnen wel hun gedrag en werkzaamheden aanpassen, maar hebben altijd de neiging om (vaak onbewuste) ingesleten routine handelingen te doen. De verandering van die cultuur wordt mogelijk wanneer mensen de voordelen gaan inzien van ander gedrag en handelen.

Lean kijkt naar 5 basisprincipes: waarde, waarde stroom, flow, pull en perfectie. Kort omschreven gaat het om de klant. Wat wil de klant, wat doe je allemaal en wat voegt waarde toe voor de klant, elimineren van verspillingen, produceren op aanvraag en streef altijd naar perfectie door continu te verbeteren. Dat je hierna streeft is niet gelijk aan dat het perfect is! Belangrijk om niet in details te blijven hangen.

Je hoeft geen multinational te zijn om de Lean technieken toe te passen op jouw bedrijf. Het gaat er niet om hoe groot je processen zijn of hoeveel mensen je in dienst hebt. Jij hebt toch immers ook werkzaamheden van sales tot aan incasseren? Jij moet toch ook facturen maken, marketing voeren en je hebt klantcontact? Jij hebt dus (bijna) net zoveel processen als een multinational. Genoeg om onder de loep te nemen, toch?

Als gecertificeerd Greenbelt in Lean kijk ik daarom continu naar verbeteringen en blijf ik steeds in beweging. Niet bang om fouten te maken, gewoon proberen en ervaren, aan de knoppen draaien om te kijken wat voor jou werkt en alle successen vieren!

Het is geen “one size fits all” dus wat voor iemand anders werkt hoeft bij jou niet te werken.

Wanneer ik je help in dit proces, starten we bij het inzichtelijk maken van jouw werkzaamheden en kunnen we dit stap voor stap uitwerken waarbij we structuur kunnen aanbrengen en obstakels gaan elimineren.

Facebook
LinkedIn
Instagram